Notícies

Adéu piràmide, Hola plat

El dietista i nutricionista Josep Lluch explica el canvi que s'està visquent en els hàbits alimenticis canviant la tradicional piràmide per la distribució al plat.

04/07/2016

Actualment quasi tot el món coneix la piràmide de l’alimentació. Va ser creada pel Departament d’Agricultura dels Estats Units en 1992 amb l’objectiu de ser una eina didàctica per ensenyar a la població com havien de distribuir els aliments per menjar d’una forma sana.

Cada país l’ha anat adaptant estèticament, i aquí en Espanya la més freqüentment utilitzada és la de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC). També s’ha anat adaptant i ha donat lloc a moltes piràmides en funció de l’edat (fillets, gent major…), etapes de la vida (embaràs, lactància…), cultures i opcions alimentàries (vegetarians, dieta mediterrània…).

No obstant, tot i semblar senzill, a la població li és difícil traslladar aquesta informació gràfica al seu dia a dia i planificar correctament la seva alimentació.

Per aquesta raó fa uns anys a Estats Units es va presentar la nova icona: MyPlate. Representa un plat (únic) on es veu la porció d’aquest que ha d’ocupar cada grup d’aliments. D’aquesta manera, es dona a entendre d’una manera molt intuitiva que en cada menjar principal (dinar i sopar) ha d’haver:
- Un aliment farinaci (pa, patata, pasta, arròs, llegums, cereals…)

- Una petita ració d’aliment proteic (carn, ous, peix, marisc…)

- Verdures i hortalisses (en la mateixa mesura que els farinacis)

- Una fruita un làcti (llet, formatge, iogurt…)


Amb aquest model visual que us hem posat a l'inici de l'article és més fàcil portar una alimentació equilibrada.

 

Josep Lluch Taltavull

Dietista-nutricionista. Col·legiat nº: 00054 CODNIB

Associat al servei de Farmàcia de l'Hospital Mateu Orfila

Consulta Nutrició-Ciutadella 

http://nutricio-ciutadella.com / nutricio.ciutadella@gmail.com

Publicidad
Peugeot
© Elitechip, 2008-2025, Todos los derechos reservados
Elitechip, S.L. B57506149 - info@elitechip.net