Actualment quasi tot el món coneix la piràmide de l’alimentació. Va ser creada pel Departament d’Agricultura dels Estats Units en 1992 amb l’objectiu de ser una eina didàctica per ensenyar a la població com havien de distribuir els aliments per menjar d’una forma sana.
Cada país l’ha anat adaptant estèticament, i aquí en Espanya la més freqüentment utilitzada és la de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC). També s’ha anat adaptant i ha donat lloc a moltes piràmides en funció de l’edat (fillets, gent major…), etapes de la vida (embaràs, lactància…), cultures i opcions alimentàries (vegetarians, dieta mediterrània…).
No obstant, tot i semblar senzill, a la població li és difícil traslladar aquesta informació gràfica al seu dia a dia i planificar correctament la seva alimentació.
Per aquesta raó fa uns anys a Estats Units es va presentar la nova icona: MyPlate. Representa un plat (únic) on es veu la porció d’aquest que ha d’ocupar cada grup d’aliments. D’aquesta manera, es dona a entendre d’una manera molt intuitiva que en cada menjar principal (dinar i sopar) ha d’haver:
- Un aliment farinaci (pa, patata, pasta, arròs, llegums, cereals…)
- Una petita ració d’aliment proteic (carn, ous, peix, marisc…)
- Verdures i hortalisses (en la mateixa mesura que els farinacis)
- Una fruita un làcti (llet, formatge, iogurt…)
Amb aquest model visual que us hem posat a l'inici de l'article és més fàcil portar una alimentació equilibrada.